29-Kasım-2016 - 13:11

Yrd.Doç.Dr.Nermin DEMİRKOL Radyo Kİ'de 6.Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu ile İlgili Röportaja Katıldı.KOÜ Radyosu olan Radyo Ki’de Güne Bakış’ta Gölcük Vizyon 2023 kapsamında düzenlenen “6.Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu Projesi” hakkında konuşuldu. Helin Kaya ve Çağdaş Dandan’ın sunduğu Güne Bakış programına 23 Kasım tarihinde Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay MYO Seramik, Cam ve Çinicilik Program Koordinatörü Yrd.Doç.Dr.Nermin DEMİRKOL konuk oldu… Nermin Demirkol sözlerine 6.Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu Projesi’ni tanıtarak başladı. Demirkol” 6.Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu Kocaeli Üniversitesi, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyi işbirliğinde Gölcük Vizyon 2023 protokolü çerçevesinde 17-24 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz bir projedir. Projemizin amacı akademisyen veya serbest çalışan seramik sanatçılarının kişisel teknik ve yorumlarını gözlemleyerek eğitim kalitesini geliştirmek ve Kocaeli Üniversitesi ile Gölcük ilçesine sanatsal ve bilimsel açıdan katkı sağlamaktır. Bir diğer amacımız ise Yalı Mahallesi’nde yapımı tamamlanmak üzere olan Çağdaş Seramik Sanatları Müzesi’ne kalıcı koleksiyon kazandırmaktır. Projede sempozyuma katılan altı yerli ve dört yabancı sanatçı sekiz gün süresince Değirmendere Ali Özbay MYO seramik atölyelerinde birer tane seramik eser yaptı, bunun yanında yanlarında birer tane eser daha getirdiler. Sempozyum koleksiyonumuza bu yıl toplam yirmi tane daha eser kazandırılmış oldu. Bunun yanı sıra davetli sanatçılar ve onursal sanatçılar sempozyum süresince çalıştay ve seminerler düzenleyerek sempozyuma destek oldular” ifadelerini kullandı. Yrd.Doç.Dr.Nermin Demirkol, konuşmasının devamında projenin içeriğinden bahsetti. Nermin Demirkol, “Proje içeriğini oluştururken, öğrenciler, Gölcük halkı ve sanatseverler için özellikle çalıştay ve seminerlerin de içerikte yer almasına önem verdik. Davetli sanatçılardan Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Cemalettin Sevim, Çınarlık Meydanı’nda torna şov gerçekleştirdi. Bu etkinliklere halkın da katılımı Gölcük açısından önemli olduğu için bu tür çalıştayların olmasına özellikle dikkat ettik. Onursal sanatçılarımızdan Prof.Güngör Güner, fotokopi transfer yöntemi ile tornada şekillendirilen seramikler üzerine davetli sanatçıların ve Gölcük protokolünün resimlerini transfer etti ve bu çalışma da çok ilgi çekici bir etkinlik oldu. Yine onursal sanatçılarımızdan George Washington State Üniversitesi’nden Prof.Türker Özdoğan hocamız el aleti kullanmadan seramik plaka açılmasını öğrencilerimize öğretti. Onursal sanatçılarımızdan Mustafa Tunçalp pişmiş ve pişmemiş seramik ürünlere renkli renkli sır uygulaması ile seramik dekorlamayı öğrencilerimiz ve sanatseverler ile buluşturdu. Ben de bu yıl ilk kez seramik sempozyumunda bir çalıştayda yer aldım. Davetli sanatçılarımızdan Aydan Birdevrim ve eşi Ahmet Nejat Birdevrim hocamız ile birlikte Obvara Çalıştayı yaptık. Burada süt ve maya kullanarak seramik pişirimi gerçekleştirdik. Yine Çınarlık Meydanı’nda çocuklarımız için seramik şekillendirme etkinliği yaptık. Genel anlamda her zamanki gibi dolu dolu geçen bir sempozyum gerçekleştirdik. Yrd.Doç.Dr.Demirkol, projenin Kocaeli Üniversitesi’ne ve Seramik Bölümü’nü okuyacak öğrencilere nasıl katkıda bulunabileceğini anlattı. Demirkol, “her şeyden önemlisi bu bölümü okuyan öğrencilerimiz her yıl farklı teknikler öğreniyorlar. Ve her yıl seramiğin birbirinden değerli duayenleri ile buluşma fırsatı elde ediyorlar. Türkiye’nin birçok farklı yerinden Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nden öğrenciler gelip bu sanatçılarla tanışma fırsatını elde ediyorlar” ifadelerini kullandı.