DİZİN Heykel Sergisi İzmit Eski Tren Garı Sanat Galerisinde açıldı.

20-Aralık-2016 - 15:12

DİZİN  Heykel Sergisi İzmit Eski Tren Garı Sanat Galerisinde açıldı.15 Aralık 2016 günü, saat 16.00’da İzmit eski Gar binasında açılışı yapılan, “Dizin” sergisi, dört kadın heykeltıraşın, farklı malzeme seçkileri ile oluşturdukları düzenlemelerden oluşuyor . Kocaeli Üniversitesinden Öğr.Gör. Sevtap ÖRGEL, Öğr.Gör. Selda ERTÜRK ÖZTURAN, Arş.Gör. Arzu PARTEN, Osmangazi Üniversitesi’nden Yrd.Doç.Dr. Seranay ŞAHİN’in eserlerinden oluşan “DİZİN” isimli serginin açılışı, Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali ÖZBAY Meslek Yüksekokulu Müdür Vekili  Doç.Dr. A.Poyraz GÜRSON , Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Nevzat ATALAY, Yrd.Doç.Dr. Yarkın BİÇER, Yrd.Doç.Dr. Hünkar YILMAZ, Doç.Dr. Safiye BAŞAR, Prof. Dr.İnsel İNAL, Öğr.Gör. Zekeriya  ERDİNÇ, Öğr.Gör. Metin KAR, KOÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencileri, Mimarlık Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencileri ile Devlet Konservatuarı öğretim elemanlarının, sanatçı ve sanatseverlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Arzu Parten, kişisel tarihi ile,  ülkenin tarihinin kesişme noktalarını Tren, yol ve kadın imgeleri üzerinden çoğaltırken, Selda  Ertürk Özturan, bu sefer kadın imgesini, sarsıcı ve oldukça yalın bir görsellikte,  bir sene boyunca yaşanılmış kadın cinayetlerinin istatistiki verileri üzerinden, aktarmaktadır. Cumhuriyetin idolü olarak yola çıkan kadın imgesi ile, günümüz istatisiki verileri arasında oluşan gerilimin çıkış noktalarının işaretleri, Sevtap Örgel’in  “kovuk, ev , yuva” kavramlarında kendini göstermektedir. Büyük beton bloklar üzerinden, kovuk, ev, yuvayı parçalayarak ve hiyerarşilerini bozarak, artık olmayan bir ev, olmayan bir yuva, ve olamayan tekrar tekrar tamamlanmaya çalışılan  kentlerin zorunlu bir yol ve çürüme halini paydaşları çoğalan problemler   üzerinden  aktarıyor. Serenay Şahin ise, göçebe oluşun ‘delilik’  ile ‘normallik’ arasındaki akışları üzerinde dolaşıyor.  Çürüyüşün, ölü oluşun karşısına bir kaçış çizgisi olarak yerleştirdiği ‘göçebe oluş’ sınırı aşmayı, öteye geçmeyi öneriyor.  Bu farklı oluş’ların alt alta sıralanışı ile meydana gelen “dizin”, aynı zamanda bu farklı oluş’ların işaretlediği bir tümlüğü de ortaya koymaktadır. Yoğun ilgi ve beğeni ile seyircisiyle buluşan sergi, İzmit Eski Tren Garı Sanat Galerisinde  30 Aralık 2016 tarihine kadar gezilebilir.