DEMİRKOL VE ÖĞRENCİLERİNDEN YENİ BİR SERAMİK HAMMADDESİ

12-Şubat-2018 - 11:02

DEMİRKOL VE ÖĞRENCİLERİNDEN YENİ BİR SERAMİK HAMMADDESİKocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay MYO El Sanatları Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr.Nermin Demirkol Seramik Proses Teknikleri dersleri kapsamında her yıl teorik olarak seramik üretim teknikleri, seramik malzemelere uygulanan testler, seramik sektörünün ülkemizdeki ve dünyadaki durumu ile ilgili konular işlemektedir. Bu konuların yanında laboratuar çalışması olarak ta gruplar halinde çalışan öğrenciler çeşitli hammaddeler kullanarak değişik seramik türlerini çeşitli yöntemlerle üretmeye çalışıyor. Bu çalışmalar sırasında çeşitli deneyler yaparak üretilen seramiklerin özelliklerini ortaya koyuyorlar. Seramik, Cam ve Çinicilik Programı öğrencilerinden Pakize Yavuz ve Oğuzhan Yılmaz ders kapsamında Kastamonu iline ait bir çamuru incelediler. Yrd.Doç.Dr.Demirkol öncülüğünde değişik hammadde katkıları ile bu çamurun seramik sektöründe kullanılabilirliği ortaya kondu. Seramik Türkiye dergisinin Eylül 2017-Şubat 2018 dönemini kapsayan 52 sayısında “Yeni Bir Seramik Hammadde: Kastamonu Çamuru isimli yayınla hammadde seramik sektörüne, seramik sanatçılarına ve bilim insanlarına tanıtılmaya başlandı. Şu an Demirkol ve öğrencileri bu malzemeyi kullanarak üretilen seramiklerin üzerine sır geliştirmek için çalışmalar yapmakta ve Kastamonu ilini de seramik ile anılan bir şehir haline dönüştürmeyi hedeflemektedir.