DEMİRKOL VE KARADENİZ'DEN KOÜ KÜLTÜR EVİ'NDE ÇİNİ KONFERANSLARI

23-Kasım-2017 - 11:11

DEMİRKOL VE KARADENİZ'DEN KOÜ KÜLTÜR EVİ'NDE ÇİNİ KONFERANSLARIKOÜ Kültür Evi’nde 21 Kasım 2017 tarihinde “Çini Prosesi ve Türkiye’de Çini” ve “Türk Sanatında İznik ve Kütahya Çinilerinin Günümüze Yansımaları” konularında konferanslar gerçekleştirildi. Düzenlenen konferansa Gölcük Kaymakamı Sayın Mustafa Altıntaş’ın eşi Sayın Funda Altıntaş, Değirmendere Ali Özbay MYO öğrencileri, KOÜ GSF Seramik Bölümü öğrencileri ve sanatseverler katıldı. KOÜ Değirmendere Ali Özbay MYO Seramik, Cam ve Çinicilik Program Koordinatörü Yrd.Doç.Dr.Nermin DEMİRKOL “Çini Prosesi ve Türkiye’de Çini” konferansında hammaddeden başlayarak çini üretimini detaylı bir şekilde açıkladı. İznik ve Kütahya’nın şu an çini sektöründeki durumlarına değinen Demirkol, İznik’te 185 kayıtlı atölye, Kütahya’da ise 210 Esnaf Odasına bağlı, 90 Ticaret Odası’na bağlı olmak üzere toplam 300 kayıtlı atölye olduğunu dile getirdi. İznik ve Kütahya’da atölyelerden sipariş alıp evlerinde çini dekoru yaparak geçimini sağlayan birçok kişi olduğunu dile getiren Demirkol, Kütahya’da 10 bin kişinin çini ile uğraştığını dile getirdi. Kütahya “UNESCO Yaratıcı Şehirler” arasına Kütahya çinisi ile girerek sektördeki yerini daha da sağlamlaştırmıştır” diye sözlerini tamamladı. “Türk Sanatında İznik ve Kütahya Çinilerinin Günümüze Yansımaları” konferansı ise KOÜ GSF Geleneksel Türk El Sanatları Öğr.Gör.Pelin KARADENİZ tarafından verilmiştir. Karadeniz ise geçmişten günümüze çini sanatındaki gelişmeleri, İznik ve Kütahya çinilerinin renk ve tasarım farklılıklarını ortaya koyarak “Günümüzde Anadolu’nun her yerinde belli atölyelerde ve üniversitelerde çini eğitimleri verilmektedir” şeklinde sözlerini tamamladı.